')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

De sunda bönorna

 

Att jag är en kaffeälskare vet alla mina vänner och min fru ännu mer. Jag minns inte när intresset för den ädla drycken vaknade. Kanske var det i min barndoms kök, där pannan för det mesta stod i högsta beredskap. På den tiden var kaffe liktydigt med grovmalt kokkaffe. Det fanns många knep för att få optimalt resultat gällande både utseende och arom. För att klarna kaffet användes ”klarskinn”, det vill säga torkade fiskskinn. Ville man undvika surt kaffe skulle man passa kaffepannan och aldrig låta kaffet koka mer än några sekunder. Vid kokning frigörs garvsyran i kaffet, vilket ger en sur eller bitter smak.

Kaffeost är en specialitet från norra Finland. Den speciella osten skärs i små bitar och ger kaffet en utsökt smak. En annan variant som samerna använde sig av, var att tina det frusna renköttet i kaffet, vilket förstås gav en väldigt speciell smak åt både kaffe och kött!

I min ungdom varnades det mer eller mindre för den giftiga drycken som ansågs mer skadlig än nyttig. Inte minst hörde man skräckhistorier om inbitna kaffedrickare, vilka fick besvärliga abstinenssymptom när de sedan försökte avhålla sig från drycken. Arma människor!

Sedan dess har synen gradvis och till och med radikalt förändrats. Skrönor har ersatts med vetenskapliga fakta, vilket innebär att man kunnat påvisa hälsosamma effekter i den lilla bönan. Kaffet är en ren antioxidantbomb och bara det kan motivera kaffedrickandet. Men de hälsobringande egenskaperna är mer djupgående än så.

Vid ett internationellt symposium på Karolinska institutet för några år sedan, presenterade forskare uppseendeväckande rön gällande kaffet. Här nedan följer en del av dem:

  • Människor som dricker tre koppar kaffe om dagen under 20 år, har bara hälften så stor risk att drabbas av Parkinsons sjukdom;
  • Tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern, minskar risken att drabbas av demens med 70 procent. Regelbundet intag av kaffe hos Alzheimersjuka människor kan förbättra minnet.
  • Hos kvinnor kan kaffedrickande minska risken för malignt melanom. Likaså är risken mindre att kvinnor som dricker kaffe regelbundet drabbas av coloncancer;
  • Daglig konsumtion av kaffe minskar risken för diabetes typ 2 samt insulinresistens;
  • Lungfunktionen hos astmapatienter ökar vid koffeinintag;
  • Kokkaffe minskar risken för bröstcancer hos kvinnor;
  • Kaffe kan även förbättra konditionen och minska risken för dödsfall.

Man behöver förstås inte vara forskare för att lägga märke till den uppiggande effekten hos kaffe. Det var faktiskt på det sättet som kaffet ”upptäcktes” enligt vad legenden förtäljer. Getherdar förvånades på 900-talet då de såg att getterna blev spralliga av att äta kaffebuskens bär. En munk utvecklade drycken efter att själv ha gjort samma erfarenhet som sina fyrbenta vänner. Faktum är att man inte är tvungen att dricka kaffe för att bli pigg. Forskare har visat att man bara genom andas in aromen från kaffet kan bota sömnbrist. Effekten förstärks sedan av att inta drycken.

Inte undra på att jag alltid mått väl av att känna doften av nykokt eller nybryggt kaffe!  

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information