')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Mina vänner humlorna

 

Vår lilla balkongyta tillåter inte något överdåd av växter. Däremot såg jag som vanligt till att få några tagetesfrön i jorden. Jag tycker det är roligt att variera och pröva nya sorter. I år fick jag tag på en liten småblommig men ymnig varietet. Den luktar inte så starkt som tagetes kan göra men de två balkonglådorna har så småningom kommit att översållas av den gula prakten.  Till glädje för mig och min hustru och kanske även en del förbipasserande som beundrar blomstren.

Vi har emellertid också beundrare av en helt annan sort. En liten tjock, luden och gulrandig varelse som på latin passande nog heter ”Bombus”. Det svenska namnet ”humla” kanske kommer från deras karakteristiska flygläte. Vi har ett fytiotal olika arter i Sverige. Humlan är ett slags bi men ett väldigt speciellt sådant. Vi brukar tala om att humlan gör det omöjliga. Den har en kropp som i förhållande till de små vingarna är alldeles för stor och klumpig. Humlan skulle egentligen inte kunna flyga men gör det ändå, helt ovetande om sin alldeles egen ”trollerikonst”.

Den trevliga lilla klumpedunsen kan visserligen både stickas och brännas men vi betraktar den nog rent allmänt som en betydligt beskedligare insekt än våra vanliga bin. Dessutom räknas humlan som ett av våra allra nyttigaste djur. Den är en ivrig pollinatör och enligt Björn Cederberg, humleforskare, är humlan alldeles nödvändig för att människan ska kunna dra nytta av de nyttiga växterna på vår jord. Humlorna pollinerar inte bara bär och frukt, utan också träden i skogen och en hel del av växtligheten på våra ängar. Speciell betydelse har den för att ärt- och bönväxter ska kunna växa och frodas. Ärt-och bönväxter är viktiga proteinkällor och spelar stor roll i ett ekologiskt perspektiv.

Runtom i världen har humlorna minskat och många arter är rödlistade. Det beror på att deras mat har försvunnit genom den kemiska ogräsbekämpningen. Även det allt varmare klimatet är bekymmersamt, eftersom humlan vill ha en balanserad temperatur.

Efter att ha tagit del av den här kunskapen, gläder jag mig ändå mer åt mina humlor som så idogt flyger från den ena tagetesblomman till den andra. Jag hoppas få behålla dem som trevligt sällskap i mina balkonglådor länge än. Nästa år ska deras avkomma få samla pollen från en annan sorts tagetes, förhoppningsvis lika njutbar för de små surrande klumpedunsarna.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information