')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Välsignade tomater

 

 

 

Tomaten, eller Solanum Lycopersicum som är dess vetenskapliga latinska namn, är egentligen en potatisväxt vars frukt går att äta. På grund av släktskapen med potatisen är det väl känt att man bör undvika plantering av de båda arterna i varandras närhet. Potatisen, som lätt drabbas av bladmögel kan till exempel överföra sjukdomen till sina röda kusiner, vilket leder till förstörd frukt.

Tomater är både krävande och tacksamma. Krävande, därför att de suktar efter mängder av både sol och vatten på samma gång. De vill också ha fet, näringsrik jord. Är dessa villkor med sol, vatten och jord uppfyllda, så återgäldar växten å andra sidan genom att producera rikligt med frukt. Den vanligaste färgen är fortfarande röd men numera har vi vant oss vid färgkombinationer alltifrån blåsvart till ljust gul och till och med vita varianter.

Just i år har vi haft en sommar som varit idealisk för tomatskörden. Mycket sol och värme har gjort att mina fem varianter av tomater dignar av frukt. Samtidigt har det förstås inte varit lätt att tillfredsställa vattenbehovet när det varit som varmast. I den mest intensiva hettan kunde jag få vattna uppemot fyra gånger om dagen!

Jag har alltid älskat tomater. Det doftar härligt om bladen vid beröring och det är just de aromerna som bäst kommer fram i frukter som fått solmogna på plantan. Ett smaktips är att inte stoppa frukterna i kylen. Visst, de håller längre i kylskåpet men där försvinner också mycket av smaken. Tomatens karakteristiska smaker kommer bäst till sin rätt om den avnjuts rumstempererad.

Gula och vita tomater i all ära men det finns också en hälsoaspekt i den röda färgen. Ju rödare en tomat är, desto mer lykopen innehåller den nämligen. Lykopenet är ett färgämne som sitter under skalet och ger tomater dess röda färg. Lykopen tillhör gruppen fytokemikalier, som utgör en del av växternas immunsystem. Lykopen finns också i till exempel nypon, vattenmelon, paprika och gojibär men tomaten innehåller mest lykopen av dem alla. Dessutom innehåller tomater lutein, betakaroten och antioxidanter som skyddar ögonen från åldersrelaterade sjukdomar. I frukterna finns också folsyra, som indirekt har en stämningshöjande verkan och bidrar till god sömn.

Vad är då lykopen bra för? Siamak Haghdoost, docent vid Stockholms universitet har tillsammans med sin forskargrupp kunnat visa på tomatens effekt för att motverka olika former av cancer, till exempel bröstcancer, matstrupscancer och prostatacancer. Det motverkar även hjärt- och kärlsjukdomar och inflammationer. Man har också lyckats visa att tomater minskar stressen kroppen utsätts för efter hård träning.

Kruxet är bara, att de tomater vi hittar i butikens diskar sällan innehåller några större mängder lykopen. Det beror på att de är mer ljust röda än mörkröda. De har inte heller fått mogna på plats utan skördas omogna för att hålla sig ända fram till konsumenten. Störst mängd lykopen innehåller de små cocktailtomaterna eller körsbärstomaterna.

Hur gör man för att få i sig tillräcklig mängd av den nyttiga tomaten under de månader på året då vi inte har tillgång till egenodlade tomater? Lyckosamt nog är mängden lykopen faktiskt större i produkter som värmts upp och mixats. Störst mängd av det nyttiga ämnet får vi i oss om vi dricker tomatjuice eller äter krossade tomater. Av samma anledning är också tomatketchup en bättre källa till Lykopen än färska tomater.

Dessa välsignade tomater!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information