')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Dags för influensavaccination

 

Den 6 november satte årets influensavaccinering igång. Det är en vettig mobilisering inför kommande influensasäsong, som brukar vara från december fram till mars.

Vaccinationen är som vanligt gratis för personer i åldersgruppen +65, samt vissa riskgrupper med nedsatt immunförsvar. För den som eventuellt har betänkligheter på grund av rädsla för biverkningar, så finns det all anledning att släppa tveksamheterna. Lokala symtom i form av ömhet över insticksstället kan förekomma, samt lättare känsla av förkylning. Allvarligare biverkningar är sällsynta. Däremot överväger fördelarna, med tanke på att en influensa kan vara allvarlig och till och med dödlig om man är nedsatt. Cirka var femte person smittas under epidemin, som kan vara 4-6 veckor. Risken att drabbas av influensa elimineras inte men minskar avsevärt.  

Minst lika viktigt som vaccinering är den egna förmågan att skydda sig mot infektionen. Häromdagen tog jag del av några tips på hur man kan bete sig, för att i möjligaste mån förhindra influensan att få fäste. Det är omöjligt att till hundra procent följa råden, eftersom det skulle innebära fullständig isolering. Däremot kan de hjälpa oss att bli mer medvetna om hur vi kan undvika onödiga risker.

  • Undvik i möjligaste mån platser där många människor är samlade på en liten plats.
  • Undvik smittade personer. Smittan sprids ofta genom hostningar och nysningar.
  • Tvätta händerna så fort du har rört vid föremål som du misstänker kan vara angripet av virus.
  • Undvik att bita på naglar, klia dig i ögon eller näsan. På så sätt hindrar du viruset från att ta sig in i kroppen via en smittad hand.
  • Behåll vätskebalansen genom att dricka vatten. Då hjälper du luftvägarnas slemhinnor att bevaras fuktiga, vilket försvårar virusets förmåga att tränga sig in i kroppen.
  • Håll hemmet välstädat och vädrat.
  • Stärk immunförsvaret med tillräcklig sömn, hälsosam mat och fysisk aktivitet.
  • Undvik rök (via rökning eller på annat sätt). Röken försämrar förmågan hos luftvägarnas slemhinnor att motstå infektioner.

Det finns ytterligare ett argument som talar för vikten av att låta sig vaccineras. Nämligen omtanke om dina medmänniskor. För varje smittad människa ökar risken för att många andra ska smittas. Om du som sjuk kommer i kontakt med en äldre person eller en person med nedsatt motståndskraft, så kan det innebära att du utsätter den människan för livsfara.

Och det vill du väl inte!?

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information