')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Host, host

Det är förkylningstider. Jag möter dessa genomsnuviga, hostiga och febriga människor varje dag som rådgivande sjuksköterska. Själv befinner jag mig (förhoppningsvis) i sluttampen av en tre veckor långdragen förkylning med en hosta som sökt sig långt ner i luftrören.

Vad ger man då för råd till dessa som undrar om det inte finns någon universalkur för att snabbt bli kvitt eländet? Vi har alla våra "huskurer", mer eller mindre grundade. I min barndom var det Vademecum på en sockerbit som gällde. Än idag kan jag tycka att honungsvatten lenar och lindrar i vid halsont och hosta. Min fru tror på Kanjang, den kinesiska traditionella kuren. Andra smäller i sig C-vitaminer i form av komprimerade tabletter. 

Sanningen är nog den, att det inte finns något "undermedel mot dessa små illbattingar som kallas virus. Själv brukar jag uppmana till tålamod. De förkylningar vi har att göra med just nu är långdragna och tar på krafterna. Egenvårdsråden är lego: drick mycket vid feber, tveka inte att använda febernedsättande i maxmängd under den tid som infektionen är som värst, ge kroppen tid att vila. Dessutom: undvik att besöka människor med nedsatt immunförsvar, till exempel gamla eller allvarligt sjuka människor. Där kan en oskyldig virusinfektion utvecklas till en dödlig sjukdom.

Tänk också på hygienen. Om du vistas i offentlig miljö, hosta och nys inte ut i luften i väntrummet, skolsalen eller arbetsplatsen. Använd armbågen i stället för handen som skydd då du nyser eller hostar. Tvätta händer ofta. 

Hostmedicin då? Efter många år då hostmedicin har förskrivits ganska frikostigt, börjar man nu märka en ganska utbredd skepsis bland förskrivande läkare. Mollipect som har angetts vara bra både mot hosta och för att lösa upp slem, har i forskningsrapporter visat sig ha ringa eller noll effekt. När det gäller receptfria alternativ, så är effekten än mer osäker. Cocillana Etyfin som många ändå tycker har hjälpt bra mot rethosta har tyvärr missbrukats av många för helt andra ändamål. Bland annat av den anledningen är man idag mycket mer restriktiv vid utskrivningen av detta preparat.

Det låter kanske inte så hoppfullt kan man tycka. Samtidigt är det ju bra att verkningslösa mediciner avslöjas. Ingen av oss vill väl inta mediciner som har dålig effekt samtidigt som de dessutom kostar en bra slant! 

Det hoppfulla i situationen är ändå att virusinfektionen går över med lite tålamod. Den nakna sanningen är att det inte finns så mycket annat än att härda ut och på egen hand försöka lindra symtomen på dessa förkylningar. Det som kroppen däremot längtar efter och som man faktiskt ska utnyttja, är vila, vila och åter vila. Det är bästa medecinen för att återigen komma på banan, fit for fight!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information