')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Den existentiella hälsan

 

WHO presenterade år 2002 en internationell studie, där man lyfte fram den existentiella hälsan som en viktig del av den totala hälsan. I studien listar man 8 aspekter som man menar är viktiga för den existentiella hälsan, nämligen:

  • Förmågan att känna hopp inför framtiden;
  • Känslan av helhet;
  • Inre harmoni;
  • Förundran;
  • Mening med livet;
  • Andlig kontakt;
  • Personlig tro;
  • Delaktighet i ett meningsskapande sammanhang.

Den existentiella hälsan glöms ofta bort då vi talar om hälsa, medan vi däremot tänker desto mer på de tre övriga tårtbitarna i hälsocirkeln: fysisk, psykisk och social hälsa. Föreställningen att människan enbart är en biologisk varelse, har lett vidare till tron att lycka är liktydigt med att lyckas. Att socialt välstånd och fysisk fitness är tillräckligt för att vi ska må bra.

Erfarenhet och statistik visar något annat. Antalet människor med psykisk ohälsa har ökat markant under en femårsperiod enligt Försäkringskassans siffror.  I mitt jobb möter jag varje dag människor som brottas med tomhet och en känsla av meningslöshet i en tillvaro som annars utifrån kan verka vara perfekt.

Kanske är det så, att vi till och med kunde sänka ohälsotalen om vi öppnade upp för platser där de existentiella frågorna kunde få lyftas upp på bordet. Fora där människor utan rädsla vågade sätta ord på de allra djupaste frågorna och känslorna.

Prästen och forskaren Cecilia Melder la 2011 fram en avhandling med titeln ”Vilsenhetens epidemi”. Hon uppmuntrar oss till att reflektera över WHOs 8 existentiella aspekter för att på så sätt tänka över vår egen personliga existentiella hälsa. Hon betonar även vikten av att sätta ord på de existentiella frågorna och de innersta känslorna. Det är ett språk som vi kan lära oss, genom att läsa dikter där djupa frågor formuleras, njuta av sånger som berör eller ta del av konst som öppnar upp våra inre sinnen.

Det finns all anledning att släppa beröringsskräcken inför den ”fjärde tårtbiten” i hälsocirkeln. Ska vi sträva efter verklig hälsa, så måste den existentiella biten också vara med. Tillåtelsen att dryfta och ställa frågor om livets mening.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information