')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Vad är en god hälsa?

 

Den mest kända definitionen av hälsobegreppet finns i Världshälsoorganisationens (WHOs) konstitution från år 1948:

Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaron av sjukdom eller handikapp.

WHOs definition har inte undgått kritik. Framför allt därför att den kan verka utopisk. Hur realistiskt är det att människan ska kunna uppnå fullständigt välbefinnande? Ändå innebar definitionen att perspektivet öppnades när det gäller förståelsen av vad hälsa är. För att omformulera innehållet så kan man till exempel säga att det inte är självklart att en fysiskt frisk person upplever full hälsa. Å andra sidan kan det vara så att en funktionshindrad person kan uppleva sig ha en tillfredsställande hälsa. Pellmer-Wramner menar att begreppet hälsa innehåller fyra värdebegrepp som är lika viktiga, nämligen: långt liv, friskt liv, rikt liv och jämlikt liv. Hälsa är inte målet i tillvaron, utan mer en resurs i vardagslivet (WHO 1986).

De olika definitionerna av hälsa förser oss med intressanta perspektiv och viktiga infallsvinklar. Det visar framför allt på hur viktigt det är att inte fastna i ett ensidigt perspektiv.

Det är inte bara livsstilen som är orsak till ohälsa. För att vi ska kunna uppnå bättre hälsa på en allmän nivå i befolkningen, så måste vi också arbeta på strukturella förändringar av arbetsmiljö, arbetsvillkor, sociala förväntningar, välfärdsprioriteringar osv. Vi måste ”skapa förutsättningar och miljöer – socialt, kulturellt, fysiskt, politiskt, ekonomiskt och emotionellt – som främjar individernas hälsa” (Pellmer-Wramner)

När vältränade människor med ett gott liv dagligen återger hur dåligt man ändå mår, så är det ett uttryck för närvaron av andra och viktiga aspekter som spelar stor roll. Folkhälsomyndigheten påpekar i sin rapport, att medan hälsan hos befolkningen som helhet har förbättrats de senaste decennierna, så har samtidigt den psykiska ohälsan gått i motsatt riktning, åtminstone hos vissa delar av befolkningen (Folkhälsomyndigheten, 2016).

Stress är hälsovådligt och rentav livsfarligt. Den påverkar inte bara kroppen direkt, utan också indirekt genom att ha en negativ inverkan på sömnen. Ett ökande antal människor lever med sömnrubbningar vilket i sig är ett stort hälsoproblem.

Att motverka stress och splittring hos dagens människor tror jag därför är en oerhört viktig utmaning i strävan mot en bättre hälsa ur ett helhetsperspektiv. Där ställer sig frågan hur vi ska kunna skapa ett samhälle som är mer människovänligt, både ur ett kortsiktigt och ur ett mer långsiktigt perspektiv. Hur ska vi kunna skapa en livsmiljö där vi inte bara överlever utan också lever bra?

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information