')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Vaden - ditt andra hjärta

 

 

Alla har vi nog varit med om upplevelsen att benen känts ”tunga”. Efter en hel dags stillasittande i kontorsstolen, eller då vi i stället stått upprätt och jobbat, utan att röra på oss så mycket. Fenomenet är helt naturligt och beror på vårt finurliga cirkulatoriska system. Det blod som via artärerna pumpas ut ända längst ner i våra fötter, ska sedan via venerna transporteras tillbaka till hjärtat för att förnyas. Transporten sker inte automatiskt, som fallet var i artärerna. Venerna måste ha hjälp vilket de får av de omgivande musklerna. Vid rörelse pressas musklerna mot venerna, som på det sättet får den draghjälp de behöver för att transportera blodet upp mot hjärtat.

Vad händer då när vi rör oss för litet under en dag? Blodet får svårigheter att komma vidare och det blir en ansamling i benen. Benen svullnar helt enkelt och kan kännas som klumpar. Dessutom är risken också större att drabbas av åderbråck, klaffsvikt och proppar i benen. Under graviditeten påverkar dessutom hormoner blodkärlen så att man lättare kan drabbas av åderbråck.

Inom sjukvården har man länge sett effekterna av en svag cirkulation i benen. Bensår uppstår ibland hos människor som av olika anledningar samlar på sig vätska i benen. En viktig förebyggande åtgärd har därför varit att rekommendera användandet av stödstrumpor eller kompressionsstrumpor, vilka hjälper till att trycka blodet upp mot hjärtat.

Idag har vi insett att den medicinska kompressionsstrumpan inte bara är något som ska användas till äldre människor och till redan drabbade. I vår vardag, som ofta innebär mycket av sittande och stående men mindre av rörelse, är den är ett utmärkt hjälpmedel för att hjälpa venerna i benen på traven. Det finns därför en mångfald av modeller anpassade för olika situationer: för jobbet, för resan och för träningen.

För att en stödstrumpa ska klassas som medicinsk, ska den verkligen hjälpa till att öka blodflödet i benen. Det innebär i sin tur, att den ska ha ett tryck som motsvarar 15-20mm Hg (kvicksilver). Kompressionsstrumpor som används inom vården har ett ännu högre tryck, 24-60mm Hg.

MABS är ett erkänt varumärke för medicinska stödstrumpor i Sverige och har ett stort utbud av stöd-/kompressionsstrumpor av olika utseende och för skilda ändamål. På MABS hemsida får vi fem råd för hur vi ska bevara våra ben pigga och starka:

  • Träna regelbundet
  • Bär kompressionsstrumpor på jobbet och vid resor
  • Vid längre perioder av stillastående, kan det hjälpa att gunga lite fram och tillbaka på tå och häl
  • Ta trappor i stället för hissen
  • Korsa inte benen över varandra då du sitter

Tänk framför allt på att vaden är som ditt andra hjärta!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information