')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Vår och vatten

Efter en lite seg inledning och människors otåliga väntan verkar det nu som om hon vore här. Våren! Och det med besked. När jag idag såg på meteorologens karta med bevis på att denna efterlängtade årstid nu äntligen är här, så var det som om värmen fortplantade sig genom TV-rutan till min plats i soffan. Tänk att om och om igen få uppleva det här undret i vårt land. Det som har varit liksom dött börjar plötsligt spira och gro. I takt med naturens återuppvaknande, så ser man alltfler människor som liksom också vaknar upp ur sitt vinteride. De lapar sol i sin trädgård, påtar i jorden eller ger sig ut på joggingtur. 

För att nu strö lite solk i glädjebägaren, så finns det ju uppenbarligen en baksida av det mäktiga högtryck som den senaste tiden parkerat sig över Sverige. Våren har varit ovanligt regnfattig. Flera skogsbränder har redan rasat och risken för ytterligare bränder är stor. I kombination med den mycket torra sommaren vi upplevde förra året, så finns det nu en fara för allvarlig vattenbrist. På Gotland där jag just nu befinner mig, har man tagit det säkra före det osäkra och infört förbud mot vattning redan nu.  

Samtidigt har jag flera gånger den senaste tiden funderat över det här - för vårt land - nya fenomenet. Vi har sällan eller aldrig behövt oroa oss för vattenbrist, eftersom tillgången på vatten varit obegränsad både uppifrån, i vattendragen och under marken. Under mina år i Afrika och Karibien har jag många gånger varit tvungen att strikt tillämpa en ekonomisk användning av det sparsamt tillgängliga vattnet. Att duscha i dricksvatten har varit uteslutet! Dricksvatten fanns för det mesta bara buteljerat. 

Så långt har det inte gått med vattenbristen här men lite av känslan från mina år i vattentorftiga områden har ändå börjat infinna sig. Inte heller hos oss är vattnet en outtömlig resurs. Sant är det att vi har fullt med sjöar och fina vattendrag men inte heller de går fria från nersmutsning. Vi behöver inte räkna dropparna men bör nog börja bli mer medvetna om hur vi använder vattnet. Mycket kan vi klara oss utan men vatten är det som är allra mest livsnödvändigt. Därför måste vi vara rädda om vår mest värdefulla resurs.

När vi svalkar oss i vårt härliga och för det mesta rena vatten i sommar, så ska vi gärna också tänka på att det är en rikedom att vårda. Det ingår i den plan vi bör ha för kommande generationer och för deras möjlighet att njuta av samma välsignade vatten i alla dess former.  

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information