')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Folksjukdomar 1: Hjärt- kärlsjukdomar

 

En folksjukdom definieras som en sjukdom vilken har drabbat minst en procent av ett lands befolkning, samt att sjukdomen innebär allvarliga konsekvenser för de drabbade och samhället i stort.

Hjärt- kärlsjukdomar, eller cirkulationsorganens sjukdomar är den folksjukdom som skördar flest liv i befolkningen. När man talar om cirkulationsorganens sjukdomar, så åsyftas sjukdomar i hjärtat och kranskärlen, hjärtinfarkt och angina pectoris. Även stroke och s.k. ”fönstertittarsjuka” ingår i kategorin. Den medicinska orsak som oftast ligger bakom de flesta av cirkulationsorganens sjukdomar är ischemi (förkalkade blodådror med syrebrist som följd) men även blodproppar och blödningar spelar en betydande roll.

Under år 2016 avled 31 606 personer (15 år och äldre) i sjukdomar relaterade till cirkulationsorganen (Folkhälsomyndigheten, 2018). I procent dör ungefär lika antal kvinnor som män i hjärt- kärlsjukdomar. För vissa diagnoser, som kranskärlssjukdom, är risken att avlida betydligt högre för män. Däremot insjuknar män oftare än kvinnor. Före 70 års ålder är det till exempel dubbelt så många män som drabbas av stroke än kvinnor.

Det finns ett antal påverkbara faktorer som ökar risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Fetma, rökning, fysisk inaktivitet. När det gäller rökning så är det en riskfaktor som har minskat, eftersom antalet rökare har blivit färre. Däremot har fetma ökat som fenomen i befolkningen de senaste decennierna. En annan riskfaktor är stress. Den kan bero på faktorer i livsföringen som individen själv kan påverka. Ofta är det emellertid orsaker i omgivningen, till exempel en dålig arbetsmiljö, arbetslöshet eller en ansträngd ekonomi som ligger bakom stressen.

Både insjuknande och dödlighet i cirkulationsorganens sjukdomar har kraftigt minskat de senaste decennierna. Det beror dels på en förbättrad vård men också på en större kunskap hos befolkningen om riskfaktorer, vilket i sin tur lett till en mer hälsosam livsstil. 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information