')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Kan broccoli bota cancer?

Statens Folkhälsoinstitut (SFI) lyfter fram de positiva fördelarna med att äta frukt och grönsaker. Näringsämnen av typ folater, antioxidanter och kostfibrer finns i riklig mängd i den sortens livsmedel. Man har kunnat påvisa, att det finns ett samband mellan ökat intag av fibrer och en minskad viktökning (Livsmedelsverket, 2013). Eftersom fetma har en negativ inverkan på hälsan, så är frukt och grönsaker ur det hänseendet nyttiga. Intressant nog, har WHO angett brist på intag av frukt och grönt som en av de tio främsta riskfaktorerna för orsakande av sjukdom i höginkomstländer. Mer specifikt, så har folater, antioxidanter och kostfibrer en skyddande effekt mot bland annat cancer men även andra sjukdomar.

Under ganska lång tid har det hävdats att broccoli har en speciellt god effekt när det gäller prostatacancer. En rad vetenskapliga studier har genomförts som mer eller mindre bekräftar denna slutsats. En stor brittisk studie har undersökt 200 män med aktiv prostatacancer och har kunnat visa på positiva resultat även när det gäller behandling av sjukdomen (Thomas, Butler, Macchi & Williams, 2015).

Det som studien visar, är att speciellt gruppen polyfenoler (där broccoli ingår) har god effekt för att motverka cancer. Det visar att det inte är enbart broccoli som är verksamt. Störst effekt uppnås då man kombinerar fyra olika verksamma födoämnen (granatäpple, grönt te, broccoli och gurkmeja). En sådan kombination visade sig kunna få prostatacancern att gå i regress.

Det finns alltså en vetenskaplig grund för påståendet att broccoli påverkar hälsan i gynnsam riktning. Däremot kan man säga, att broccoli inte är allena saliggörande. Hela gruppen med polyfenoler har god effekt mot cancer och speciellt god effekt får man om man tar vissa födoämnen i kombination.

En varningens klocka måste också ringa när det gäller förenklade budskap om vägen till hälsa. Långtifrån alla kan bota sin cancer genom att äta rätt sorts mat och man kan inte heller strunta i medicinsk behandling för att i stället "medicinera" genom rätt sorts diet. Däremot finns det all anledning att ta till sig nya vetenskapliga rön, som ger vägledning om hur vi ska äta rätt. Ofta är de nya rönen dessutom faktiskt en urgammal kunskap som gått förlorad när välståndet ökat men som vi nu får vara med om att återupptäcka och återvända till!

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information