')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Kidnappade av teknologin?

 

Jag flyger inte så ofta numera. På en SAS-resa jag ändå gjorde nyligen, så hittade jag en artikel som fångade mitt intresse. Den bar rubriken ”The detoxer” och handlar varken om att avgiftas från droger eller mediciner. I stället visar den på en trend som fått allt större genomslag, inte minst bland människor som normalt är väldigt aktiva på sociala medier och för det mesta är uppkopplade. Det handlar om digital avgiftning.

De skandinaviska länderna erbjuder en sällsynt kombination. Samtidigt som våra möjligheter till uppkoppling här är bland de bästa i världen, så innebär vår vilda natur att det finns ”fickor”, där internet har svårt att göra sig gällande. Det kan förstås innebära både frustration och irritation för vissa. Samtidigt innebär det en möjlighet till befrielse från det ständiga tvånget att titta i sin smartphone och kommunicera via sociala medier. FOMO (fear of missing out) gör att man ogärna lägger ifrån sig mobilen ens på sin semester eller ledighet! Enligt en undersökning som gjorts, ägnar semestrare i genomsnitt 9 timmar under veckolånga resor på att surfa på sociala medier. Bland de 2000 personer som deltog, medgav nära hälften att man hade missat viktiga upplevelser genom den tid man ägnat åt sociala medier. 44% av personerna tyckte att tillgången till sociala medier hade ruinerat deras semester. Enligt en annan undersökning, så är det mer än 35% som använder sin mobil oftare då de är på semester än hemma. 97% av mobilanvändarna delar bilder via sociala medier då man är på resa.

En ökad medvetenhet om problemet har gjort att man nu arrangerar avgiftningsretreater på avskilda platser. Ett huvudkoncept är att man antingen inte kan eller ska vara uppkopplad under några dagar. Det sällsamma är att de flesta inte verkar tycka att det är en svår upplevelse. En arrangör berättar att själva idén föddes under en skärgårdstur i de norska fjordarna, när de såg hur resenärerna en efter en la undan sina datorer och mobiler för att i stället njuta av de storslagna upplevelserna.

Många deltar med en intention att bara ta ”time out”, på samma sätt som man tar en vit vecka eller månad från alkoholen. Det som ofta händer är i stället att retreaten får en djupare inverkan i deltagarnas liv. Människor ändrar sina vanor radikalt och en del lämnar till och med sina jobb för att påbörja en ny livsresa efter retreaten.

Det är sällsamma upplevelser som man kan få ta del av från dem som varit med på en detox retreat. Här är ett vittnesbörd:

  • Jag förstod aldrig helt hur mycket tid vi egentligen har på dagarna. När du inte är uppkopplad och kan stressa av, så inser du plötsligt att dagen har många timmar och att du kan fylla dem med många olika saker”

Camilla Elden, en professionell influencer på sociala medier, är en av dem som upptäckt hur den digitala detoxen har förändrat hennes liv. Hon gav sig in i retreaten med intentionen att få ett break från sin normala livsstil. Under resans gång förändrades perspektivet av den positiva erfarenheten, vilket ledde till att hon efter hemkomsten blev medveten om nödvändigheten att återta kontrollen. Hon har installerat en app i telefonen som varnar vid för hög tid online. Under resan sov hon dessutom som ett barn, vilket ledde till att hon nu aldrig tillbringar tid framför skärmen den sista timmen innan hon ska sova.

Den digitala detoxen innebär inte att vända ryggen till åt teknologin. Däremot skapar den möjlighet till reflektion och en medvetenhet så att vi kan undgå att kidnappas av samma teknologi. En insikt att ”närvaro” inte i första hand innebär att vara uppdaterad på allt som sker i världen eller ens i vår närmaste omgivning. Utan en förmåga att ta tillvara upplevelserna i nuet och njuta av dem. Det är något som nutidsmänniskans stressade själ behöver. Ett välgörande balsam för vår mentala hälsa.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information