')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Myten om lightläsk

I början av 2000-talet påvisades ett samband mellan sockersötade läskedrycker, fetma och typ 2-diabetes. Tidigare hade forskningen hävdat att det inte fanns något samband mellan högt sockerintag och diabetes. Nu kunde man emellertid visa, att sockersötade läskedrycker inte släcker törsten, utan i stället skapar ett beroende av att konsumera mer än nödvändigt. Den stora energinivå som därvid uppnås i kroppen, hanteras genom en lagring i fettdepån. De snabbt absorberade sockerarterna som finns i riklig mängd i läskedrycker, orsakar också ett högt glykemiskt index, vilket är ytterligare en förklaring till den ökade risken att utveckla diabetes.

Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (2017), innehåller lightläsk inga sockerarter och endast 0,1g kolhydrater per 100g läsk. Energiinnehållet per 100g är också mycket lågt. Det ligger därför nära till hands att tro, att lightdrycker är mycket nyttigare än sockerhaltiga drycker. Speciellt om man ligger i riskzonen för diabetes. 

Senare forskning har emellertid visat på ett samband mellan användning av kalorifria artificiella sötningsmedel och glukosintolerans, vilket är ett förstadium till typ 2-diabetes. Det som händer är att floran av tarmbakterier metaboliserar sötningsmedlen och utvecklar glukosintolerans .

De artificiella sötningsmedlen introducerades för att både minska fetma och sockernivå i blodet. I stället visar det sig att dessa medel i själva verket orsakar  det som de påstods kämpa mot. Både fetma och diabetes har ökat lavinartat efter dessa medels införande.

Naturligtvis är inte orsaken enbart lightdrycker. Felaktig kost och för lite motion är ett par andra faktorer som säkerligen bidragit. 

En sak är ändå säker: lightvarianterna löser inga hälsoproblem och undanröjer inga hälsorisker!

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information