')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Det snälla tåget

 

 

Sitter på tåget från Bryssel till Lyon. Ett TGV, höghastighetståg som susar fram genom landskapet i knappt 300 km per timme. Min första upplevelse av den här formen av tåg var år 1982, då vi befann oss på språkskola i närheten av St Etienne. För att söka lägenhet inför vårt kommande boende i Paris, var jag tvungen att ta tåget från St Etienne upp till Paris. Som tur var fanns möjligheten att ta TGV, vilket förkortade restiden avsevärt. I Sverige hade vi knappast hört talas om höghastighetståg, än mindre prövat på att resa med dem. Det var förresten en tid i vårt land, då det snarare handlade om nedmontering av tåglinjer, än att förnya och förbättra tekniken för att göra tågresandet mer attraktivt.

Nu är tongångarna annorlunda. I och med att resandets påverkan på klimatet har lyfts fram, tvingas politikerna fatta beslut som tar hänsyn till behovet att värna om miljön. Dit räknas mer nyttjande av tåget och mindre flygresor. För att det ska vara attraktivt och ens möjligt, måste tågnätet moderniseras och funktionaliteten förbättras.

När jag nu sitter på det här bekväma tåget som på sätt och vis mer liknar ett flygplan i komfort och hastighet, tänker jag på hur annorlunda vårt svenska järnvägsnät hade varit om det funnits mer långsiktigt tänkande. Nu har krångel och förseningar blivit som en parodi på hur det är att resa med tåg i Sverige. Visst, vi har höghastighetståg i Sverige också. Tyvärr så påverkas tryggheten av ideliga trubbel på grund av ett eftersatt underhåll. Det är fortfarande säkrare att ta bil, buss eller flyg för att inte riskera förseningar och andra besvär på resan.

Nu tror jag ändå att vinden har vänt. Om några år kanske höghastighetståget på ett bekvämt sätt kan ta oss genom Europa och göra det till ett realistiskt och vettigt alternativ för både affärs- och semesterresande. Det finns något vilsamt och charmigt med tåg som aldrig kan ersättas av andra kommunikationsmedel. Med ett TGV kan snabb förflyttning kombineras med möjligheter att följa med i landskapets skiftningar och upptäcka mycket av den fina miljö som vi vill värna om. 

 

1 kommentar

KP11 månad sedan
Hej, Jag undrar vad språkskolan i Saint Etienne hette? Min dotter ska flytta dit och tänker sig läsa franska där på plats. Vi hittar bara skolor i Lyon. Tack på förhand!
Mvh Kristina
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information