')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Löpa eller gå?

 

 

 

 

Alltfler inser vikten av fysisk aktivitet för att vårda sin hälsa. Det svåra kan vara att börja. För många är det en ännu större utmaning att fortsätta och få in en regelbundenhet i träningen. Det känns ofta både uppfriskande och uppmuntrande efter den första löprundan eller långpromenaden. Tyvärr kan det i värsta fall stanna där, eller bli ett långt uppehåll mellan varven. Det bästa man kan göra är därför att planera in passen i sin kalender, helst så att de i möjligaste mån infaller på samma tider varje vecka. En långsiktighet i planeringen när det gäller den fysiska träningen, innebär att andra aktiviteter får anpassa sig efter träningspassen och inte tvärtom. Det förhållningssättet signalerar också, både till mig själv och till andra, att min fysiska träning prioriteras högt i mitt dagliga liv.  

Jag har alltid tyckt om att röra på mig. Det dröjde emellertid fram till år 2000 innan jag började löpträna med regelbundenhet. Det började egentligen med väldigt lågt satta mål. Träningen inföll ofta bara en gång i veckan, vilket naturligt nog innebär en väldigt lång uppförsbacke. Just då insåg jag att det inte var möjligt för mig att klara av mer och jag ville hellre uppehålla min vana, än vara tvungen att avbryta på grund av för högt uppsatta mål. Träningen gav ändå mersmak och så småningom, efter diverse bakslag, var jag redo att genomföra "Den svenska klassikern", år 2005-2006. Det var inga topptider jag presterade i de 4 olika grenarna men jag hade inte heller några större svårigheter att klara spärrarna för att få fullborda loppen. Framför allt var det en fantastisk upplevelse att ha uppnått ett mål som verkade ouppnåeligt då jag satte igång att träna! 

Sedan fortsatte jag att löp- och cykelträna, först år 2007-2010 i Kongo Brazzaville, mest i träningshall. Därefter ute i härlig natur år 2010-2012 i Umeå (där det också blev en hel del skidåkning och simning). Sedan i Haiti 2012-2015, både inomhus och ute i en tryckande värme. Vid hemkomsten från Haiti tog jag ett beslut att under en tid lägga löparskona på hyllan. Det berodde inte på något annat än inspiration från äventyraren Ola Skinnarmo, som i en bok gjorde reklam för gångsporten som alternativ till löpning. Jag ville helt enkelt pröva på den formen!

Efter att säkerligen ha gått hundratals mil under åren 2015-2018, har jag nu återigen börjat löpträna. Det är en härlig känsla och jag måste erkänna att det har gått betydligt lättare att komma igång än det gjorde år 2000. Främst kanske det beror på att jag har upprätthållit konditionen genom ganska ansträngande strapatser. Dessutom tror jag också att jag varit mer intensiv i "uppbyggandefasen", vilket gjort det lättare att hitta formen. 

Vad är då att föredra: gå eller löpa? Som alltid finns det inget entydigt svar på en sådan fråga. En joggingrunda i skogen under 40 minuter ger troligtvis större avkastning när det gäller energiåtgång än motsvarande tid i form av en promenad på samma bana. Att gå i rask takt är emellertid inget dåligt alternativ. Dessutom är det olika muskler som engageras vid löpning och vid gång. Det märker man då man som van löpare ska försöka sig på en snabb promenad!

Rådet är alltså att välja ut den sport som passar den personliga situationen bäst. Det är bättre att kunna upprätthålla sin träning, än att tvingas ge upp därför att det känns för tufft. Även den som väljer att promenera långa sträckor, kommer att märka hur det ger utdelning både när det gäller kondition och vikt. 

Speciellt vid löpning gäller det att aldrig förbise vikten av att stretcha och att använda joggingskor av bra kvalitet. Annars är risken för skador stor. Använd gärna en träningsklocka eller en träningsapp på mobilen, för att sporra dig själv till förbättringar.

Dessutom: Att löpträna ger liksom gåträningen en underbar naturupplevelse på köpet. "I denna ljuva sommartid" råder jag verkligen till att uppleva rundan genom skogen utan bruset från musik genom headsetet. Då kommer du garanterat att längta ut igen!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information