')

 

Det bästa av det mesta!

 

Sillgrisslans rike

 

Stora Karlsö är tillsammans med sin lillebror Lilla Karlsö en spännande del av Gotland. De första människorna landsteg där för ungefär 9500 år sedan och man har hittat rester av tillvaron sedan lång tid tillbaka. 1800-talet var en intensiv tid, då 200-300 personer kunde vistas på ön under fiskeperioderna. Förutom fisket ägnade man sig år fårskötsel, fågeljakt samt ägg- och dunplockning. En fågel som råkade särskilt illa ut var sillgrisslan. Rovjakten gjorde att fågeln nästan utrotades från ön. År 1880 fanns bara ett tjugotal par kvar. 

Som tur var fanns det en eldsjäl vid namn Willy Wöhler. Han lyckades bilda "Karlsöklubben" som lyckades köpa upp det mesta av ön i syfte att skydda djur och natur. Än idag ägs och förvaltas ön av Karlsöklubben. Det innebär att Stora Karlsö är ett av världens äldsta naturskyddsområde. 

Och visst har sillgrisslorna återhämtat sig! 6500 - 10000 par häckar här på försommaren på de branta kustklinterna. Stående liksom pingvinerna ruvar de sitt enda ägg, som skiftar vackert i vitt och turkos. Tre veckor efter kläckningen är det dags för ungarna att kasta sig ner från klipphyllan, som ofta ligger 20-30 metter upp från marken. De lyckas förvånansvärt bra, tack vare ett mjukt skelett och en stor fettig mage efter den intensiva matningsperioden. Ute i vattnet väntar hannen som redan samma natt tillsammans med ungen påbörjar simturen mot grundbankar i södra Östersjön. 

Stora Karlsö är ett fint exempel på hur naturen genom  resoluta initiativ kan återhämta sig. Vistelsen på ön är strängt reglerad från mars till och med augusti och man kan inte ströva omkring hur som helst. Trots det finns det gott om möjligheter att på egen hand upptäcka naturens särart och lämningar från en svunnen tid. Man kan välja att vandra med en guide också och får då naturligtvis en lite fylligare beskrivning av öns historia och biologiska mångfald. 

Efter dagens besök kan jag inte annat än känna glädje över vårt fantastiska land. Trots klimathotet, så finns det så många positiva tecken på vad människan kan åstadkomma då man ger naturen en chans och varsamt värnar om det ömtåliga ekosystemet. 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information