')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Naturens skafferi

 

Vi har ett fint land där många rikedomar döljer sig i naturen. Variationen är stor och det är som om vi dessutom så smått börjar återupptäcka en del av det som under en tid legat i träda men som man i äldre tider använde sig av. För min egen del har jag gjort en sådan nyupptäckt i Ramslöken. På Gotland, där det finns gott om Ramslök, har jag just plockat mitt första handfång av de frodiga bladen. Jag var egentligen bara ute på en vandring för att njuta av den gotländska naturen och dök så på ett område fyllt av just den här växten.

Som tur var, hade jag just läst om Ramslök, eftersom just april – maj är den korta period det går att skörda bladen. Hur upptäcker man då Ramslök och var någonstans ska man leta efter den? Den trivs bäst i fuktig lövskog med näringsrik mulljord och gärna nära vattendrag. Den är ganska sällsynt förekommande och trivs bara i södra Sverige, med Uppland som övre gräns. Den är fri att plocka på de flesta ställen, dock inte i Blekinge, där den är lokalt fridlyst. Det finns även lokala regler, till exempel om det är skyddat naturområde. På de platser där Ramslöken trivs, tar den snart över och tränger ut andra växter under sin intensiva växtperiod.

Bladen är ganska lika liljekonvaljens så det gäller att inte missta sig, eftersom liljekonvaljbladen är giftiga! Då är det bättre att lita på sin näsa. Om du går genom ett bestånd Ramslök, kommer du att känna hur den typiska vitlöksaromen slår emot dig på ett milt men omisskännligt sätt. Det var så jag under min vandring förstod att jag befann mig i Ramslökens rike. Nästa steg var att jag vågade ta ett smakprov och njuta av den fantastiska vitlöksmättade aromen från ett ramslöksblad.

Det finns många uppslag om hur man kan använda Ramslöken i köket. Den står högt i kurs hos dagens kockar och används som smaksättare i många rätter. Jag fick själv uppslaget att frysa ner bladen och det är klokt om man inte ska använda dem direkt. Vid torkning försvinner mycket av både smak och näringsämnen och det gäller även upphettning. Det bästa är att använda ramslöken i rå form, eller att blanda i maträtten mot slutet av tillagningen. Att krydda potatissalladen med Ramslök är ett förslag, eller så kan man använda den som ingrediens i kryddsmör och pesto. Alla delar av växten kan tas till vara men blomman har lite starkare smak än bladen. Om man väljer att använda andra delar än bladen utsträcks skördeperioden till att omfatta hela året: blomman kan användas ända in i juni, fröna finns tillgängliga i juli-augusti och löken kan skördas från september och fram till mars.

Man har tydligen kunnat påvisa att Ramslöken har en antibakteriell effekt, som ett naturligt antibiotikum. Dessutom sägs den kunna förebygga åderförkalkning och motverka högt blodtryck samt ha en hel rad andra hälsobringande effekter.

Passa på att ta tillvara det naturen har att erbjuda alldeles gratis ur sitt eget skafferi!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information