')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Folksjukdomar 2: Diabates

Diabetes är en grupp av metaboliska rubbningar som kännetecknas av hyperglykemi (överskott av socker i blodet). Diabetes är det vanligaste sjukliga tillståndet i världen. 425 miljoner vuxna i världen beräknas vara drabbade av sjukdomen (International Diabetes Federation, 2017). I Sverige är det något fler män än kvinnor som drabbas (6 respektive 5%). Det är också betydligt fler män än kvinnor som avlider i sjukdomen.

Det finns flera typer av diabetes men för det mesta delar man in sjukdomen i två huvudgrupper: typ 1 och typ 2 – diabetes. Typ 1 – diabetes drabbar företrädesvis barn och unga före 20 års ålder. Den här typen av diabetes innebär att de insulinbildande cellerna i bukspottkörteln förstörs av det egna immunförsvaret, vilket leder till upphörd insulinproduktion.

Typ 2-diabetes beror på insulinresistens och utgör 80-90 % av all diabetes. Prevalensen i Sverige är 4-5% . Till skillnad från typ 1-diabetes, så sker insjuknandet oftast efter 40-årsåldern och det är en smygande utveckling av symtomen.

De senaste decennierna har prevalensen av typ 2-diabetes kraftigt ökat, vilket tros bero på fysisk inaktivitet, tobaksbruk och övervikt.

I sin bok ”Hälsobalansen” beskriver dr Chatterjee fördelarna med Högintensiv Intervallträning (HIIT). HIIT innebär att man delar in sitt träningspass i många korta, intensiva minipass med vila dessemellan. HIIT lär förbättra insulinkänsligheten på ett effektivt sätt, vilket innebär en mycket lägre risk att drabbas av typ 2-diabetes. Dessutom finns en rad andra bevisade hälsovinster. En studie visar till och med att HIIT kan bromsa åldrandet på cellulär nivå!

Vi kan glädja oss åt att det idag går att leva ett näst intill normalt liv även med diabetes. Däremot kan vi förstås inte vara nöjda med att diabetes fortsätter att öka, trots en större medvetenhet om de faktorer som påverkar hälsan, både i positiv och negativ riktning.     

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information