')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Ivars väg

Som tonåring tillbringade jag några somrar på en idyllisk lantgård. Det var ett par goda vänner till familjen, ett syskonpar, som slet för brödfödan på det torftiga lantbruket med 6 mjölkkor. Bekvämligheter som vattentoalett var det inte tal om. Behoven utfördes på ett typiskt utedass, där det fanns gott om lektyr om man ville fördriva tiden. Jag fick lära mig att köra traktor och moped de somrarna, vilket var ljuv musik för en 13-åring. Hursomhelst, jag minns de här vistelserna med både välbehag och tacksamhet: blommande kastanjeträd, kacklande höns, råmande kossor, pilande ladusvalor i mängd och svalkande bad efter arbetsdagens slut!

Mannen var snäll men hade sina idéer. Något som jag fäste mig vid var hans, som jag då tyckte, samlarmani. I hans redskapsbod var det en förfärlig röra. Där fanns grejer från golv till tak. Bondens filosofi var att inget fick slängas. Varenda pryl kunde komma till användning, förr eller senare. Och visst var det så. Jag kommer ihåg att han vid varje tillfälle det hände något gick in i röran i boden och letade rätt på en användbar mojäng. Hur han kunde hitta i sammelsuriet av grejor är mig en gåta. Själv var jag präglad av det nya tänket i mitten på 60-talet och förstod inte att gubben hade så svårt för att slänga det uttjänta. Man kunde ju alltid köpa nytt!

Idag högaktar jag Ivar som trots sina egenheter var en vis man. Han väckte en gryende insikt hos mig. Hans sparande känns inte länge snålt eller egenartat utan sunt och naturligt. Slit-och-släng-mentaliteten är ett totalt fel sätt att tänka, om jag ska kunna dra mitt strå till stacken när det gäller omsorgen om vår jord. Samma medvetande väcks hos många andra, både i min generation men kanske ännu mer hos ungdomar. De har reagerat på resursslöseri, matsvinn, miljöfarliga utsläpp och på olika sätt uttryckt att det nu får vara nog.

Det finns en mängd olika saker vi kan göra för att arbeta i den här riktningen. Det kanske allra enklaste sättet att bidra, är att alltid bära med sig en flergångskasse i fickan då man går till butiken. Min kanske käraste ägodel för tillfället är en kasse som jag inhandlade i Italien i somras med texten: "Con amore per la natura" (Med kärlek till naturen). Gjord av återvunnet och återvinningsbart material och lätt att knyckla ihop i fickan. Plasten förstör vår omgivning, den inverkar negativt på vår hälsa och är många gånger en livsfarlig fälla för de vattenlevande varelserna. Nu måste vi en gång för alla arbeta mot att i möjligaste mån befria oss från all miljöfarlig användning av plaster!

För att komma dit måste vi lära oss att tänka som Ivar. Återanvända det begagnade, i stället för att jämt och ständigt vara på jakt efter det nya och oanvända. Det finns dessutom en otrolig charm och fascination i att kunna bruka ett klädesplagg, en möbel, ett husgeråd, ett verktyg som kanske tjänat i generationer! Det är som att bli del av en historia, en vardag där människor verkligen vårdade det lilla man hade, så att det skulle räcka för lång tid. Vi kanske inte alltid kan bruka sakerna på samma sätt men med hjälp av den fina kvalitén kan vi hitta nya användningsområden.

Precis som Ivar gjorde!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information