')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Svenska primörer

 

Vårt nordiska klimat tillåter inte kontinuerliga skördar av frukt och grönsaker året om. Jovisst, drivhus och orangerier har i viss mån gjort det möjligt att förlänga säsongen. Kvar står ändå faktum att sommaren och hösten är skördens tid i vårt land. Från barndomen minns jag den högtidliga stämningen omkring skördefester. Då skulle man släppa loss i tacksamhet och glädje över att ännu ett år förhoppningsvis hade gett sin tillbörliga skörd av jordens grödor. Knepen var sedan många för att kunna bevara rikedomarna så lång tid som möjligt under den kalla och mörka årstiden. Insaltning, konservering, surning och torkning var några av de sätt man använde sig av. Tack och lov börjar de gamla metoderna att väckas till liv igen. Det har visat sig att både smak och vitaminer kommer utomordentligt väl till sin rätt, då man försiktigt och ömt bäddar in dessa födoämnen med dessa naturliga metoder.

Under de sista årtiondena har det skett stora förändringar i vår konsumtion av mat. De stora matkedjorna har framför allt varit på jakt efter mat som kostar så lite som möjligt vilket ger möjlighet att också sätta ett lågt pris i butiken. Märkligt nog, har det inneburit att mer och mer av våra livsmedel har importerats, både från grannländer, övriga Europa och faktiskt från fjärran länder som Australien, USA och Sydamerika. Under lång tid har vi oreflekterat kommit in i ett mönster, där vi hellre handlar varor som har transporterats tusentals mil över världshaven, i stället för att handla det lokalt producerade.

Speciellt påfallande blir det ologiska i vårt handlingssätt nu under sommar och höst. En uppsjö av frukter ligger uppdukade i butikernas diskar. Bland dessa finns det också många äppelsorter som för det mesta kommer från andra länder. Fina äpplen, åtminstone till utseendet. På någon enstaka plats, lite undanskymt i en låda kan man hitta svenska äpplen. Jag kan hålla med om, att de många gånger varken har utseendet eller priset för sig. Trots att det är säsong, får man räkna med att betala dubbelt så mycket per kilo. Därför väljer fortfarande de flesta att lägga de utländska, stora och vackra äpplena i sin varukorg.

I tider då vi talar om att tänka klimatsmart, så borde vi betänka följande. Även om de utländska äpplena är krav- eller ekomärkta, så är de i slutändan mindre vänliga mot miljön. Deras långa resväg bidrar till stora koldioxidutsläpp och andra miljörisker. Att betala de extra kronorna för att äta svenska äpplen, kan ses som en ett tillägg vi gör för att slippa klimatkompensera. Dessutom gynnar vi våra svenska odlare, som ofta vinnlägger sig om att odla giftfritt och klimatvänligt.

Det som jag dessutom har lärt mig sedan jag började övergå till svenska äpplen, är att de faktiskt har en mycket godare smak. På bilden ovan ser ni några jättegoda sorter: Signe Tillich, Aroma, Summer Red, Åkerö och Sunrise. Alla med en underbart mjuk och aromatisk smak. Konstigt nog passar de även min mage mycket bättre än de ofta hårdsmälta hybriderna från utländska odlare.

Passa på att kalasa på höstens svenska äpplen, nu då de är som allra godast. Detsamma gäller förstås alla svenska eller närodlade primörer som just nu går att hitta i grönsaksavdelningen. Det om något något inbjuder till skördefest!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information