')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Arkiv

Vinnardieten

Gårdagens kväll avslutades med att titta på sista avsnittet av ”Bästa Dieten”. Jag har inte hunnit med att se några av de övriga delarna men var nu nyfiken på vilken diet som egentligen var bäst. Nog hade jag min favorit men ville ha svart på vitt.Upplevelsen hos deltagarna av att leva en månad med en diet som man själv inte har valt var väldigt blandad. Det är inte lätt att till exempel anta en vegans alla vardagliga utmaningar, om man själv inte uppl…

Host, host

Det är förkylningstider. Jag möter dessa genomsnuviga, hostiga och febriga människor varje dag som rådgivande sjuksköterska. Själv befinner jag mig (förhoppningsvis) i sluttampen av en tre veckor långdragen förkylning med en hosta som sökt sig långt ner i luftrören.Vad ger man då för råd till dessa som undrar om det inte finns någon universalkur för att snabbt bli kvitt eländet? Vi har alla våra "huskurer", mer eller mindre grund…

Otto

Jag vet inte vem han var, hur han såg ut eller vad han hade gjort i sitt tidigare liv. Allt jag egentligen känner till är hans förnamn. Otto var gamling och den siste som bodde på rummet där jag nu logerar under några höstmånader. Det gamla ålderdomshemmet har sedan länge omvandlats till vandrarhem. Men karaktären finns kvar och redan innan jag frågade Micke, nuvarande ägaren, så kunde jag gissa mig till husets historia. Varje rum har nu en namnskylt som annon…

Har du gjort matvanekollen?

Bild från Facebooksidan "Nyckelhålet" (https://www.facebook.com/nyckelhalet.se?fref=ts)Förra veckan ägnade jag en del av min tid åt att registrera mitt näringsintag. Det ingick som examinatiponsuppgift i kursen i Folkhälsa som jag följer just nu. För mig var det en spännande resa med nya upptäckter. Jag tänker inte (i alla fall inte i den här bloggen) fördjupa mig i resultatet av den registr…

Våra receptfria läkemedel

På grund av förändringar i avtalet med Klarna, väljer vi för tillfället att inte sälja våra receptfria läkemedel via Klarnas betallösning. Läkemedlen finns fortfarande tillgängliga men betalningen sker fn via SWISH. För att köpa läkemedel gör du så här:1. Lägg in din beställning och skicka till info@fairandwell.se2. Betala via Swishnummer 1230269126 (Företagsnamnet PLUSupport kommer upp vid godkännandet)3. Varorna kommer inom nå…

Vad är en god hälsa?

Den mest kända definitionen av hälsobegreppet finns i Världshälsoorganisationens (WHOs) konstitution från år 1948:Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaron av sjukdom eller handikapp. WHOs definition har inte undgått kritik. Framför allt därför att den kan verka utopisk. Hur realistiskt är det att människan ska kunna uppnå fullständigt välbefinnande? Ändå inneb…

Vaden - ditt andra hjärta

Alla har vi nog varit med om upplevelsen att benen känts ”tunga”. Efter en hel dags stillasittande i kontorsstolen, eller då vi i stället stått upprätt och jobbat, utan att röra på oss så mycket. Fenomenet är helt naturligt och beror på vårt finurliga cirkulatoriska system. Det blod som via artärerna pumpas ut ända längst ner i våra fötter, ska sedan via venerna transporteras tillbaka till hjärtat för att förnyas. Transporten sker…

Den existentiella hälsan

WHO presenterade år 2002 en internationell studie, där man lyfte fram den existentiella hälsan som en viktig del av den totala hälsan. I studien listar man 8 aspekter som man menar är viktiga för den existentiella hälsan, nämligen:Förmågan att känna hopp inför framtiden;Känslan av helhet;Inre harmoni;Förundran;Mening med livet;Andlig kontakt;Personlig tro;Delaktighet i ett meningsskapande sammanhang.Den existentiella hälsan glöms ofta bort då vi talar om h&…

De sunda bönorna

Att jag är en kaffeälskare vet alla mina vänner och min fru ännu mer. Jag minns inte när intresset för den ädla drycken vaknade. Kanske var det i min barndoms kök, där pannan för det mesta stod i högsta beredskap. På den tiden var kaffe liktydigt med grovmalt kokkaffe. Det fanns många knep för att få optimalt resultat gällande både utseende och arom. För att klarna kaffet användes ”klarskinn”, det vill säga torkade fiskskinn. Vil…

Mina vänner humlorna

Vår lilla balkongyta tillåter inte något överdåd av växter. Däremot såg jag som vanligt till att få några tagetesfrön i jorden. Jag tycker det är roligt att variera och pröva nya sorter. I år fick jag tag på en liten småblommig men ymnig varietet. Den luktar inte så starkt som tagetes kan göra men de två balkonglådorna har så småningom kommit att översållas av den gula prakten. Till glädje för mig o…

Välsignade tomater

Tomaten, eller Solanum Lycopersicum som är dess vetenskapliga latinska namn, är egentligen en potatisväxt vars frukt går att äta. På grund av släktskapen med potatisen är det väl känt att man bör undvika plantering av de båda arterna i varandras närhet. Potatisen, som lätt drabbas av bladmögel kan till exempel överföra sjukdomen till sina röda kusiner, vilket leder till förstörd frukt.Tomater är både krävande och tacksamma.…

Oliver och hälsa

Olivträdet har en lång historia. Man har kunnat spåra det 40000 år tillbaka i tiden men de tidigaste beläggen för odling av trädet finns från Egypten, cirka 8000 år f Kr. Till en början var det frukterna man använde sig av men så småningom var det den pressade oljan som blev viktig. Den användes som mat och i matlagning, eller som tvättmedel, bränsle, ingrediens i medicin och parfym. Oljan har också använts i sakralt syfte, speciellt inom katolska…

Jordens framtid

Efter sommarens värme, torka, vattenbrist, missväxt och – inte minst – alla skogsbränder, är det en fråga som nu gång på gång dryftas. Är det här början på en ny tid, en otäck förvarning om den klimatförändring som orsakas av växthusgasernas ökande effekt på jorden? Ingen vågar kanske med säkerhet hävda att det är den enda orsaken till den sommar av intensiv värme som vi upplevt i år. Det finns ju &au…

De nyttiga bären

Vi kanske inte alltid tänker på det men vi bor i ett land som är unikt rikt på naturligt nyttiga bär. Förutom den relativt giftfria miljö som vi ändå kan skryta med, så har vi dessutom alla fri tillgång till många av bären, som växer vilda i skog och mark. De senaste åren har en ny rad med exotiska bär och frukter marknadsförts nästan som ”undergörande” tack vare sina hälsobringande egenskaper. Därför är det p&ar…

Mjölkörtens tid

Landskapsblommor i all ära! Det finns en blomma som växer i hela vårt avlånga land och som kanske mer än någon annan representerar den svenska växtligheten. Jag tänker förstås på mjölkörten, eller rallarrosen, som mest troligt är det populäraste av dess många namn. Det finns förstås en väldigt naturlig och enkel förklaring till varför man började kalla blomman så. Den gillar nämligen torra…

Skratta mera!

I dagarna har nyheten nått oss att ”happiness” är på väg att bli ett ämne på schemat i indiska skolor. En timme om dagen ska ägnas åt ämnet. Dessutom har flera delstater planer på att starta lyckodepartement, som ett led i strävan att Indiens befolkning ska må bättre.Jag måste erkänna att min spontana reaktion var förvåning. Är det inte konstgjort att placera in en så naturlig känsla som lycka på skolans agenda? Finns…
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information