')

 

Fraktfritt för varubrev. Leverans 1-3 dagar. Vi informerar vid leveransproblem.

 

Arkiv

Hälsobalansen – 4 nycklar till ett bättre liv

Idag tänkte jag helt enkelt göra lite reklam. Inte för någon egen produkt (visst – den går att beställa genom Fairandwell men det går bra mycket snabbare via Adlibris), utan för boken ”Hälsobalansen – 4 nycklar till ett bättre liv”. Den är skriven av Rangan Chatterjee, brittisk allmänläkare. Dr Chatterjee är i England känd genom BBC-serien ”Doctor in the House”, där han representerar en lite banbrytande syn på folkhä…

Folksjukdomar 1: Hjärt- kärlsjukdomar

En folksjukdom definieras som en sjukdom vilken har drabbat minst en procent av ett lands befolkning, samt att sjukdomen innebär allvarliga konsekvenser för de drabbade och samhället i stort.Hjärt- kärlsjukdomar, eller cirkulationsorganens sjukdomar är den folksjukdom som skördar flest liv i befolkningen. När man talar om cirkulationsorganens sjukdomar, så åsyftas sjukdomar i hjärtat och kranskärlen, hjärtinfarkt och angina pectoris. Även stroke och s.k. ”fönste…

Kidnappade av teknologin?

Jag flyger inte så ofta numera. På en SAS-resa jag ändå gjorde nyligen, så hittade jag en artikel som fångade mitt intresse. Den bar rubriken ”The detoxer” och handlar varken om att avgiftas från droger eller mediciner. I stället visar den på en trend som fått allt större genomslag, inte minst bland människor som normalt är väldigt aktiva på sociala medier och för det mesta är uppkopplade. Det handlar om digital avgiftning.De skandinaviska…

Kan broccoli bota cancer?

Statens Folkhälsoinstitut (SFI) lyfter fram de positiva fördelarna med att äta frukt och grönsaker. Näringsämnen av typ folater, antioxidanter och kostfibrer finns i riklig mängd i den sortens livsmedel. Man har kunnat påvisa, att det finns ett samband mellan ökat intag av fibrer och en minskad viktökning (Livsmedelsverket, 2013). Eftersom fetma har en negativ inverkan på hälsan, så är frukt och grönsaker ur det hänseendet nyttiga. Intressant nog, har WHO angett…

Myten om lightläsk

I början av 2000-talet påvisades ett samband mellan sockersötade läskedrycker, fetma och typ 2-diabetes. Tidigare hade forskningen hävdat att det inte fanns något samband mellan högt sockerintag och diabetes. Nu kunde man emellertid visa, att sockersötade läskedrycker inte släcker törsten, utan i stället skapar ett beroende av att konsumera mer än nödvändigt. Den stora energinivå som därvid uppnås i kroppen, hanteras genom en lagring i fettdepån.…

Tre bra saker

J Bryan Sexton förestår patientsäkerhetsenheten vid Duke University Health System, Durham, NC i USA. Han har utvecklat en metod som presenterats av Martin Seligman, känd psykolog i USA och som har kallts för den positiva psykologins fader.Sexton har utfört en rad studier i mindre skala, som bekräftar att ”Tre bra saker” är en metod som minskar risken för utbrändhet, numera oftare kallat utmattningssyndrom, med ungefär 20 procent. Sexton menar att utbrändhet kan likstä…

Den nyttiga balansen

För ett par veckor sedan erbjöds jag av en kollega på jobbet att ta ett blodtest. Hon berättade att hon representerar ett företag som heter Zinzino. Det vore synd att säga att de arbetar på ideell basis. Det är en affärsidé och i slutändan går det nog ut på att vara vinstdrivande. Jag är i allmänhet skeptisk till den typen av erbjudanden. Det finns nämligen inga enkla lösningar till hälsa. Speciellt när pengar är inblandade bör man var…

Dags för influensavaccination

Den 6 november satte årets influensavaccinering igång. Det är en vettig mobilisering inför kommande influensasäsong, som brukar vara från december fram till mars.Vaccinationen är som vanligt gratis för personer i åldersgruppen +65, samt vissa riskgrupper med nedsatt immunförsvar. För den som eventuellt har betänkligheter på grund av rädsla för biverkningar, så finns det all anledning att släppa tveksamheterna. Lokala symtom i form av ömhet över…

Vinnardieten

Gårdagens kväll avslutades med att titta på sista avsnittet av ”Bästa Dieten”. Jag har inte hunnit med att se några av de övriga delarna men var nu nyfiken på vilken diet som egentligen var bäst. Nog hade jag min favorit men ville ha svart på vitt.Upplevelsen hos deltagarna av att leva en månad med en diet som man själv inte har valt var väldigt blandad. Det är inte lätt att till exempel anta en vegans alla vardagliga utmaningar, om man själv inte uppl…

Host, host

Det är förkylningstider. Jag möter dessa genomsnuviga, hostiga och febriga människor varje dag som rådgivande sjuksköterska. Själv befinner jag mig (förhoppningsvis) i sluttampen av en tre veckor långdragen förkylning med en hosta som sökt sig långt ner i luftrören.Vad ger man då för råd till dessa som undrar om det inte finns någon universalkur för att snabbt bli kvitt eländet? Vi har alla våra "huskurer", mer eller mindre grund…

Otto

Jag vet inte vem han var, hur han såg ut eller vad han hade gjort i sitt tidigare liv. Allt jag egentligen känner till är hans förnamn. Otto var gamling och den siste som bodde på rummet där jag nu logerar under några höstmånader. Det gamla ålderdomshemmet har sedan länge omvandlats till vandrarhem. Men karaktären finns kvar och redan innan jag frågade Micke, nuvarande ägaren, så kunde jag gissa mig till husets historia. Varje rum har nu en namnskylt som annon…

Har du gjort matvanekollen?

Bild från Facebooksidan "Nyckelhålet" (https://www.facebook.com/nyckelhalet.se?fref=ts)Förra veckan ägnade jag en del av min tid åt att registrera mitt näringsintag. Det ingick som examinatiponsuppgift i kursen i Folkhälsa som jag följer just nu. För mig var det en spännande resa med nya upptäckter. Jag tänker inte (i alla fall inte i den här bloggen) fördjupa mig i resultatet av den registr…

Våra receptfria läkemedel

På grund av förändringar i avtalet med Klarna, väljer vi för tillfället att inte sälja våra receptfria läkemedel via Klarnas betallösning. Läkemedlen finns fortfarande tillgängliga men betalningen sker fn via SWISH. För att köpa läkemedel gör du så här:1. Lägg in din beställning och skicka till info@fairandwell.se2. Betala via Swishnummer 1230269126 (Företagsnamnet PLUSupport kommer upp vid godkännandet)3. Varorna kommer inom nå…

Vad är en god hälsa?

Den mest kända definitionen av hälsobegreppet finns i Världshälsoorganisationens (WHOs) konstitution från år 1948:Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaron av sjukdom eller handikapp. WHOs definition har inte undgått kritik. Framför allt därför att den kan verka utopisk. Hur realistiskt är det att människan ska kunna uppnå fullständigt välbefinnande? Ändå inneb…

Vaden - ditt andra hjärta

Alla har vi nog varit med om upplevelsen att benen känts ”tunga”. Efter en hel dags stillasittande i kontorsstolen, eller då vi i stället stått upprätt och jobbat, utan att röra på oss så mycket. Fenomenet är helt naturligt och beror på vårt finurliga cirkulatoriska system. Det blod som via artärerna pumpas ut ända längst ner i våra fötter, ska sedan via venerna transporteras tillbaka till hjärtat för att förnyas. Transporten sker…

Den existentiella hälsan

WHO presenterade år 2002 en internationell studie, där man lyfte fram den existentiella hälsan som en viktig del av den totala hälsan. I studien listar man 8 aspekter som man menar är viktiga för den existentiella hälsan, nämligen:Förmågan att känna hopp inför framtiden;Känslan av helhet;Inre harmoni;Förundran;Mening med livet;Andlig kontakt;Personlig tro;Delaktighet i ett meningsskapande sammanhang.Den existentiella hälsan glöms ofta bort då vi talar om h&…
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information