Tillhör du också du dem som gillar choklad? Julen har blivit en högtid då innehållet i tilltalande chokladaskar produceras, distribueras och konsumeras mer än vid någon annan tid på året. Visst är det svårt att motstå de små godbitarna av skiftande form och med olika smakfyllningar. Vi har alla våra favoriter! Den senaste trenden verkar vara Dubai choklad. Den har ett tjockt lager pistagefyllning och täcks av mörk choklad. Chokladen är så åtråvärd, att det till och med gjorts försök att smuggla in den i europeiska länder!
Den vanligaste och populäraste chokladen är mjölkchoklad. Den är lättäten men tyvärr innebär det också att man gärna konsumerar i för stora mängder. Det är liksom svårt att stoppa då man väl satt tänderna i en kaka med mjölkchoklad.
Det som gör mjölkchokladen så attraktiv, är den höga sockerhalten samt att kakaon reducerats till en nivå som inte är särskilt framträdande, utan mer som en ton i bakgrunden.
Den andra sortens choklad är mörk choklad. En chokladkaka får kallas mörk om den innehåller minst 43% kakao. I Sverige är det oftast då kakorna innehåller minst 70% kakao som de får märkningen mörk choklad.
Den höga halten av kakao och den ringa mängden socker, gör att man ogärna överdriver konsumtionen av mörk choklad. Smaken kan vid mycket höga halter kakao, mer än 85%, upplevas som lite bitter.
Däremot innehåller den mörka chokladen höga halter av antioxidanter, som har en välgörande effekt på kroppens hälsa.
En stor studie i USA som omfattar 190 000 personer, har under 25 år analyserat hur konsumtionen av choklad påverkar hälsan.
Slutsatsen av studien var att de personer som åt minst 150 g mörk choklad i veckan hade 21 procents lägre risk att utveckla diabetes än de som inte åt mörk choklad.
Det finns alltså anledningar att då och då välja bort den ljusa mjölkchokladen, som smälter så ljuvligt i munnen, för att i stället välja den mörkare varianten.
Den smakar förvisso bittrare men ger en ljuv eftersmak i form av en kropp som mår bättre!