Det åtråvärda giftet

Det finns många dofter som vi förknippar med den här tiden på året. Den doft och smak som kanske utmärker sig mest är saffran. Till julbaket hör lussekatten och den måste bara vara gul! Inte bara färgen är intensiv, utan också aromen, vilken ger de gula katterna en väldigt typisk smak. De flesta av oss har lärt sig från barnsben att älska den!

Saffran säljs i sin vanligaste förpackning i små påsar på 0,5 gram. Trots sin ringa vikt, så är det gula pulvret dyrbart. Den saffran som anses vara av högst kvalitet, säljs för uppemot 40 kronor påsen.

Det land som har störst produktion av saffran är Iran. Andra länder i Europa, till exempel Spanien, hjälper också till att förse oss med vårt obetvingliga behov av den här kryddan. Det finns numera även odlare i Sverige. Anledningen till att saffran är så dyrt hänger samman med den arbetsinsats som ligger bakom varje påse. Saffran kommer från en speciell krokusart och skördas från dess pistiller. För varje kilo saffran fordras det hundratusentals blommor och pistillerna måste skördas för hand!

Numera duger saffran till att integrera i andra recept än lussekatter: bullar och kakor av olika slag. Vi har även lärt oss av ursprungsländerna att det också kan vara supergott att spetsa vissa maträtter med aromen från kryddan.

Vad många inte känner till, är att saffran egentligen är ett gift. Om man får i sig 5 gram drabbas man troligtvis av kräkningar och blödningar. 20 gram räcker för att döda en människa.

Så mycket saffran är det emellertid svårt att få i sig på naturlig väg. I de små mängder som vi använder i julbaket har det ingen skadlig effekt. Så låt oss fortsätta att njuta av den dyrbara kryddan och minnas att bakom varje tugga av lussekatten ligger mycken möda och stort besvär!

Publicerat den
Kategoriserat som Uncategorized

av administration

Framför allt medmänniska. Dessutom egenföretagare och bloggare som vill dela med mig av upplevelser som berikar livet, samt inspirera och uppmuntra till ett hälsosamt och uthålligt levnadssätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *