Ett stycke vardag

Jag tror mig inte vara ensam om att uppskatta att då och då få livet förgyllt av lite glitter och färg. Det är upplyftande att få dessa mindre eller större injektioner av oväntad glädje och fest.

Däremot tror jag inte att jag skulle vilja leva där hela tiden. Det glamorösa livet gör inte människan lyckligare utan snarare mer uttråkad. Att vi har lyckats sätta epitetet ”grå vardag” på något som egentligen är normalt är olyckligt.

”Vardag” är just det som ordet säger – det liv som kännetecknar ”var dag”. Och trots det monotona att gå till samma jobb dag efter dag, eller att utföra sina rutinmässiga sysslor veckan igenom, innebär det inte att vi är världens olyckligaste människor för det. Snarare är det mer sant att ”ingen dag är den andra lik”. Det finns alltid överraskningar som väntar för den som har sina sinnen öppen. Horatius gav oss uppmaningen Carpe Diem eller fånga dagen. Det ankommer på dig och mig att ta tillvara ögonblicket och leva i nuet.

När semestrarna nu är över för de flesta, så har många redan börjat att längta efter nästa års avbrott från det inrutade livet. Det kanske inte är så konstigt men risken är att vi missar poängen med livet. Det är inte vardagen som är parentesen och semestern som är det äkta. Snarare är det tack vare den vardagliga lunken som avbrotten blir så ljuvliga.

Vår vardag behöver förresten inte vara en ödesbestämd upprepning som vi tar oss igenom med en gäspning. Oavsett vilken verklighet vi lever i, så kan vi alltid på något sätt påverka tillvaron och händelsernas gång. För den som inser detta, kan också de mest monotona uppgifter bli spännande och kreativa.

Carpe Diem!

Publicerat den
Kategoriserat som Uncategorized

av administration

Framför allt medmänniska. Dessutom egenföretagare och bloggare som vill dela med mig av upplevelser som berikar livet, samt inspirera och uppmuntra till ett hälsosamt och uthålligt levnadssätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.