
När jag i dag erbjöds en hel låda med nygjord hjortronsylt av campingvärden så tackade jag förstås inte nej. Hon hade på morgonen bjudit ett gäng nederländare på frukost och då även gjort i ordning denna norrländska läckerhet. Av någon anledning så är nu tydligen holländare skeptiska mot hjortronsylt. De smakar bara försiktigt på delikatessen men inte mer. Uppenbarligen har de inte insett värdet i detta ”Norrlands guld”.
Nu spelade ju deras reserverade inställning mig i händerna, eftersom jag fick det som fanns kvar. Vilket var det mesta.
Så nu har jag avnjutit en delikat dessert som bara smakade så helt rätt i den här miljön: Hjortronsylt tillsammans med kaffeost. Kaffeosten har sitt ursprung i nordfinland men är i dag ett omtyckt tilltugg i norra Sverige. Den ska tillverkas av ohomogeniserad helmjölk som kan komma från get, ren eller ko.
Osten påminner en del om mozzarella till konsistensen. Enligt traditionen ska man doppa småbitar av den i kaffet. Eller också kan man använda den som vanligt kaffebröd. Tillsammans med hjortronsylt blir kaffeosten extra god.
Lika skeptiska som våra holländska vänner var för hjortronsylten i dag, var också jag då jag konfronterades med kaffeosten 2016 i Boden. Efter ett första smakprov så var jag emellertid fångad och jag missar numer inte tillfället att proviantera när jag hittar den i livsmedelsbutiken.