Ungdomens källa

Den senaste tiden har jag lyssnat mycket till Alan Jackson. Min främsta förklaring är väl att jag gillar countrysoundet och att rösten är väldigt behaglig och innerlig. Lägg därtill att vissa av hans sånger känns så mitt i prick. Väl formulerade samtidigt som texten är vardaglig och begriplig.

En sång som växer varje gång jag lyssnar till den är ”The Older I get”. Kanske appellerar den på ett speciellt sätt till mig, eftersom jag har kommit till den åldern då man börjar reflektera över sitt liv. Nästan varje dag kommer funderingar som handlar om vad jag har gjort med mitt liv och vad som skulle ha kunnat vara annorlunda. Ibland, det måste jag erkänna, kommer den där önskan som är så onödig, just för att den är omöjlig att uppfylla. En önskan om att få leva om sitt liv, bara för att kunna rätta till det som blev fel.

Budskapet i sången ”The Older I get” sammanfattas i refrängen som återkommer två gånger: ”And if they found a fountain of youth, I wouldn’t drink a drop and that’s the truth. Funny how it feels I’m just getting to my best years yet”. De orden andas förnöjsamhet och ett positivt godtagande av åldrandets process. Visst finns det saker som kunde ha gjorts annorlunda i livet. Dessutom är det inte alltid helt lätt att erkänna hur åldern påverkar vår fysiska och ibland mentala förmåga. Vissa människor lägger ned mycket energi och resurser på åtgärder som de tänker i någon mån ska bidra till en föryngring. Det är ju inte heller fel att på bästa möjliga sätt motverka ett för tidigt åldrande. Motion, bra kost och mental träning kan hjälpa människan att ”hänga med”.

Samtidigt måste vi förr eller senare erkänna att åldern obevekligen gör något med oss. Rynkorna och de grå hårstråna är bara yttre signaler som pekar på åldrandet. Även om man är klar och redig, så kan det vara svårare att hänga med. Inlärningen går långsammare samtidigt som trötthetströskeln är mycket lägre.

Jag har kontakt med människor som är livrädda för åldrandets process. Tanken på det oundvikliga ger dem helt enkelt ångest. Å andra sidan känner jag många som åldras med glädje. Människor, som ser det som en ny och äventyrlig fas i livet. Nyfiket ger man sig i kast med att anta nya utmaningar och är öppen inför att upptäcka vad som väntar.

Det finns ju även onekligen många fördelar med att bli ”gammal”, eller äldre om man tycker det klingar bättre. Förutom ”livets efterrätt”, förmånen att få njuta av eventuella härliga barnbarn, så ger ju alla år ett perspektiv på livet. Ofta har man en större förmåga att inse vad som är viktigt och som bör prioriteras. Det är lättare att säga nej till en stressfylld tillvaro och i stället inrikta sig på det som känns meningsfullt. Pensioneringen kan innebära en möjlighet att ta fram hobbies och intressen som under många år har legat i träda.

Trots att jag inte springer lika lätt som då jag var 20 och inte heller längre tycker det är lika roligt att ständigt byta miljö, så älskar jag mitt liv och vill inte byta bort alla år som är mina mot en enda droppe från ungdomens källa!

Snarare hoppas jag ödmjukt att jag genom mina dyrt förvärvade erfarenheter och mitt livsperspektiv i någon mån ska kunna vara ett stöd för den yngre generationen i dag. Eller att vi åtminstone kommer att kunna fortsätta ha ett meningsfullt utbyte. Det är också ett sätt att hålla sig ung!

dav
Publicerat den
Kategoriserat som Uncategorized

av administration

Framför allt medmänniska. Dessutom egenföretagare och bloggare som vill dela med mig av upplevelser som berikar livet, samt inspirera och uppmuntra till ett hälsosamt och uthålligt levnadssätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.