När en av mina arbetskamrater i veckan kommenterade och berömde mina egenlagade maträtter, så hade jag bara ett enda svar. Jag lagar min egen mat därför att det är så roligt!
Jag har inte några speciella färdigheter i köket och kan inte uppvisa några finesser. Däremot ger det en enorm glädje att få skapa något ätbart och förhoppningsvis gott, av de råvaror som står till förfogande. Jag har undan för undan också försökt att ta tillvara det som tillhör säsongen.
Det är förstås inte bara i köket som behovet av att få skapa ska bejakas. I ett samhälle där det mesta kan köpas i hel- och halvfabrikat, är det viktigt att så långt det är möjligt undvika genvägarna. När vi vågar hänge oss åt att skapa så skänker det en oerhörd tillfredsställelse. Tilltron till den egna förmågan växer, så att vi också vågar skapa utifrån våra egna idéer.
Att skapa innebär också att främja en god användning av jordens begränsade resurser. Det är bra att ha färdiga produkter som vi kan ta till då det inte finns möjlighet och tid att förfärdiga det vi behöver. När vi investerar i den tid som fordras för att åstadkomma ett eget resultat, så kommer det ändå att ge mångdubbelt igen i form av skapandets glädje!
Zucchinipaj
Aloo gobi
Chapatibröd
Dinkelbröd