Min söndag var ledig men jag hade lite svårt att ligga och dra mig i sängen. Hade förberett en deg som fått jäsa i kylskåpet över natten och nu längtade jag efter lukten av nybakat bröd.
Att förbereda degen dagen innan för att bara lägga på plåten och grädda på morgonen är ju faktiskt en väldigt enkel procedur som jag brukar fixa även då jag ligger ute på arbete. Det mesta av det nödvändiga har jag med mig i min medhavda plastbytta men spis och plåt måste förstås finnas.
Finns det något godare än att äta en nybakad macka till morgonkaffet?
Jag tog det lugnt på dagen, lyssnade bland annat på Niklas Piensohos fina predikan på radio. Så småningom var det dags att börja tänka på maten och när jag ögnade igenom digitala versionen av tidningen Land fick jag ett uppslag. Med tanke på att det är zuccini-säsong just nu, så fanns det ett fint recept på zucchinipaj.
Jag tvekade lite, för det skulle ta mig minst tre timmar innan maten var klar. Men varför inte, en ledig söndagseftermiddag kan tillbringas på sämre sätt. Som botten tillagades en pajdeg att klä formen med. Därefter en blandning av brynt purjolök, vitlök , dillfrön och riven zucchini som vattnats ur.
Blandningen placerades i paj bottnen, som hade förgräddats. Varven täcktes med riven ost.
Till sist hälldes en uppvispad äggstanning med kesella på pajen. In i ugnen i 40 minuter.
Som ni ser var ugnen lite väl varm de första 10 minuterna (varmluftsugn) men det avhjälptes genom att en plåt placerades som skydd ovanför pajen. Ingen skada skedd!
Återstod bara att äta den egentillagade, vegetariska måltiden. Behöver jag säga att den smakade utsökt! Enda problemet var att jag hade svårt att begränsa mig på grund av att det var så jättegott!
Nåja, 2 portioner kunde jag i alla fall preparera som lunch i matlådor för veckan som kommer.